zaterdag 5 januari 2013

Mens en lijden: Ondanks alles zie ik je graag


Ik bekeek het filmpje waarin Jan getuigt over zijn ervaring in de palliatieve zorgen en zijn vrijwilligerswerk in de gevangenis.

In deze getuigenis vernam ik duidelijk dat het gaat over fragmentatie en zelfbedrog. Hierbij neemt de dader verschillende rollen op zich. Op het ene moment is hij bijvoorbeeld een gelovig man en op het andere moment is hij drugsverslaafde en belandt hij in de gevangenis. Bij fragmentatie en zelfbedrog is het mogelijk om de dader te vergeven, wat de moeder van de man in kwestie deed. Toen ze bijna overleed, moest Jan zeggen tegen haar zoon dat ze hem ondanks alles nog graag ziet.

Jan vertelt dat hij in iedere persoon binnen de gevangenis iets positiefs zoekt, want iedereen bezit dit. Ik vind dit een mooie manier van kijken naar de mensen, want iedereen heeft wel slechte en goede eigenschappen. Het is niet omdat iemand in de gevangenis zit dat die daarom helemaal slecht is, soms maken mensen fouten door de verkeerde keuzes te maken en leren ze hier uit. Ze worden gestraft voor iets, wat ze misdaan hebben en hieruit kunnen ze leren. Het is voor sommigen in de gevangenis al erg genoeg om te constateren dat ze fouten begaan hebben, ze durven vaak hun familie niet meer onder ogen zien, dus zijn de vooroordelen van andere mensen overbodig.

De man in deze situatie gaat vaak naar de kerk/kapel, hier steekt hij een kaarsje aan voor zijn moeder en om over zichzelf na te denken. Voor zijn misdaad was hij ook gelovig en volgens mij vindt hij hier steun in. Zijn geloof is er altijd en daarom denk ik dat het een houvast is voor hem.

Ieder mens leert uit zijn fouten, enkel maakt de ene persoon een grotere dan de andere.

3 opmerkingen:

  1. Onlangs de roofmoord in Ardooie door een 17-jarige. Op beestachtige wijze heeft hij een oudere vrouw vermoordt.
    Blijkbaar had deze jongen tot 1 jaar terug een normaal bestaan en groeit hij op in een goeie thuis. Waarschijnlijk deed hij dit ook onder invloed van drugs en schrikt (hoop ik) hij ook van zijn eigen daden. Velen zullen dit niet voor mogelijk houden dat hij tot zoiets in staat was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommigen hebben ook de ene of andere psychische ziekte die niet onmiddellijk erkend wordt. Denk maar aan chizofrenie. De ene dag zijn ze 'normaal' en de andere dag wanen ze zich iemand die vb. kan beslissen over een anders leven. Zijn die mensen slecht ?
    Ik denk dat ze vooral blijvend goed begeleid moeten worden en zij ook nood hebben aan steun van iemand.
    Iemand die een moord begaan heeft, zou volgens mij, levenslang onder begeleiding moeten blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk inderdaad ook dat iedereen goede en slechte kanten heeft en dat je het goede in de ander moet proberen zien. Iedereen wil geliefd en gewaardeerd worden, ondanks fouten die je maakt. In het gevang kunnen mensen nadenken over hun daden, ze zitten hun straf uit en moeten dan iets beters van hun leven proberen maken. Ondanks de vooroordelen van mensen en de wijzende vingers, verdienen mensen die oprecht spijt hebben van hun daden, ook een nieuwe kans. Om te tonen dat ze het wel waard zijn om te leven en te liefhebben.

    BeantwoordenVerwijderen